Stadsdeelkantoor Westergasfabriek in Amsterdam

Het Kantoorgebouw is gebouwd in 1885 en geniet tegenwoordig bescherming als Rijksmonument. Het is een rechthoekig gebouw met aan de lange zijde aan de lange voor- en achtergevel twee zijrisaliten en een middenrisaliet met op de begane grond een driezijdige erker. Oorspronkelijk had het gebouw boven de begane grond, slechts één verdieping, maar tegenwoordig is ook de zolderverdieping in gebruik als kantoorruimte. Op de zolderverdieping zijn grote delen van de houten kapconstructie in het zicht. Het dak is een afgeknot zadeldak, de nok is dus plat uitgevoerd. Het Werkplaatsengebouw heeft boven de begane grond twee verdiepingen plus een zolderverdieping die nu ook in gebruik is als kantoorruimte. Het dak van het Werkplaatsengebouw is een afgeknot schilddak. Gemeenschappelijk kenmerk van alle drie gebouwen waren oorspronkelijk onder meer de houten schuifvensters en de sierankers in de westgevel.

In 1990 nam de gemeente Amsterdam, stadsteel Westerpark het Kantoorgebouw, inclusief het Werkplaatsengebouw en de Assistent Ingenieurswoning in gebruik als Stadsdeelkantoor. Nadat de gemeente het gebouw in 2010 heeft verlaten werd de ruimten in het gebouw verhuurd aan verschillende bedrijven. Bedrijven die een kantoorruimte in het gebouw willen huren moeten wel een functie hebben die aan het gebruik van de overige gebouwen van de Westergasfabriek gerelateerd is, zoals functies op het gebied van media, cultuur en creativiteit

Potentiële duurzaamheidsmaatregelen

  • Op korte termijn:
  • Toepassen kamerthermostaat
  • Reversibele voorzetwanden aan de binnenkant van de gevels, vanuit bouwfysische overwegingen voorkeur dampopen, maar de keuze is mede afhankelijk van de toekomstige functie.
  • Isolatie begane grondvloer boven op de bestaande vloer en vloerverwarming – reversibel uit te voeren.
  • Isolatie zoldervloer boven kantoorruimte of dakisolatie (in het werk bekijken waar het dak al wel en waar niet geïsoleerd is). Bij isolatiemaatregelen moet er worden aangetoond dat er geen condens in de constructie ontstaat.
  • ‘Energiedak’ of PV-panelen op het platte dak, waarbij de PV-panelen kostenefficiënter zijn (sneller worden terugverdient) en dus de voorkeur hebben, in het werk moet er gekeken worden welke opstelling vanuit monumentenzorg gewenst is
  • Warmteterugwinning in de technische ruimte, doormiddel van lucht warmte wissellaar.
  • Bij trappenhuizen proef uitvoeren of een lagere temperatuur acceptabel is.
  • LED-verlichting,
  • Collectieve inkoop voor LED-verlichting voor de verschillende huurders organiseren om regelwerk uit handen te nemen en door een grotere hoeveelheid mogelijkerwijs korting te krijgen
  • Verlichting geschakeld op bewegingssensoren
  • Veegschakeling te combineren met alarminstallatie
  • Energie zuinige verlichting en bewegingsdetectie in de lift.

Project-33-Stadsdeelkantoor-Westergasfabriek-in-Amsterdam

DuMo-score:

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 252. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,4. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 180.

Potentiële DuMo-score:
Indien al de geadviseerde maatregelen worden uitgevoerd, is de potentiële DuMo-score: 345,8. De potentiële Mo-coëfficiënt, van dit project is: 1,4. De potentiële Mo-coëfficiënt, van dit project is: 1,8. De potentiële DU-score, van dit project is: 247.

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 252. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,4. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 180.

Project-33-Stadsdeelkantoor-Westergasfabriek-in-Amsterdam

In Archive