Los hoes ‘Groot Bavel’ in Enschede

Het Los Hoes ‘Groot Bavel’ is gebouwd in het midden van de 18de eeuw, de boerderij is in 1936 zorgvuldig overgeplaatst van Lutte naar de tuin van het Rijksmuseum Twente in Enschede. Het gebouw is geen rijksmonument maar behoort tot de museum collectie. Een Los Hoes (is een open huis) bestaat uit één grote ruimte, waarin zowel gewoond wordt en zich ook de dieren bevinden. Er is dus geen scheiding tussen mens en dier, het gebouw is een zeldzaam voorbeeld van een regionaal boerderijtype. De gevels van het gebouw zijn opgebouwd uit eikenhouten vakwerk constructie, die wordt opgevuld door baksten. Het dak is opgebouwd uit een eikenhouten dakconstructie met daarboven op een onbeschoten kap met dakpannen met daartussen strodokken.

Toegepaste duurzaamheidsmaatregelen

De duurzaamheidsmaatregelen die zijn toegepast:

  • Tweede en zolderverdieping gebruiken als aangrenzende onverwarmde ruimten (AOR’s)
  • Isoleren van de gevels en daken op traditionele wijze (paardendekens + steenwol op slieten)
  • Vloerverwarming voor de basiswarmte aangevuld met luchtverwarming
  • Thermische buffer met half-klimaat langs de gevels
  • Tochtgordijnen
  • Aangepaste comforteisen
  • Hergebruik van historische materialen

Project-7-Los-hoes-'groot-bavel'-Enschede

DuMo-score:

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 120. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 3. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 40.

De DuMo-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 150. De Mo-coëfficiënt van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 2,5. De DU-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 60.

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 120. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 3. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 40.

Project-7-Los-hoes-'Groot-Bavel'-in-Enschede

In Archive