Kantoor Oranje-Nassaumijnen in Heerlen

Dirk Roosenburg was de architect van het in 1931 gebouwde hoofdkantoor van de Oranje-Nassaumijnen in Heerlen. Het gebouw heeft een unieke constructie omdat het gebouw rekening moest houden met de onbetrouwbare grondslag vanwege de mijnwerkzaamheden. Zo is het gebouw licht ontworpen constructie met slimme details waardoor bouwgedeeltes los van elkaar gefundeerd konden worden, waardoor het gebouw een zekere bewegingsvrijheid heef en minder gevoelig voor verzakkingen is. Het gebouw is een rijksmonument omdat het een tastbare herinnering vormt aan de vroegere glansrijke mijnbouw van Limburg. Daarnaast is het gebouw sober maar heeft slimme details en een constructie die het gebouw uniek maken. Het gebouw is opgezet als kantoor en onderzoekscentrum, daarna is het een tijd gebruikt als archiefbergplaats waardoor er diverse functies verloren zijn gegaan. Daarna is het gebouw weer in gebruik in de oorspronkelijke functie (kantoor/onderzoekscentrum) waarbij er ook weer oorspronkelijke details zijn hersteld.

Toegepaste duurzaamheidsmaatregelen

De duurzaamheidsmaatregelen die zijn toegepast:

  • Toepassen van comfort schermen voor de buitengevel die zorgt dat koudeval niet op de werkplekken komen
  • Achterzetpuien
  • Meer natuurlijke lichtinval door het weghalen van verlaagde plafonds
  • Er lagen ook mogelijkheden om het warmte overschot van het afval water van naastgelegen kantoor te gebruiken voor lagetemperatuur verwarming (LTV) van het complex. Dit is helaas door technische mankementen niet van de grond gekomen waardoor er nog steeds wordt verwarmd doormiddel van een gasverwarming.

Project-13-hoofdkantoor-Oranje-Nassaumijnen-heerlen-(foto-wiki-Norbert-Schnitzler)

DuMo-score:

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 115,2. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,8. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 64.

De DuMo-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 240. De Mo-coëfficiënt van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 2. De DU-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 120.

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 115,2. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,8. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 64.

Project-13-Kantoor-Oranje-Nassaumijnen-in-Heerlen

In Archive