Ketelhuis ammoniak Westergasfabriek in Amsterdam

Het Ketelhuis Ammoniak is gerealiseerd in 1901, het gebouw is gelegen op het uiterste westpunt van het terrein Het ketelhuis ammoniak behoorde bij de ammoniakfabriek, het ketelhuis is het laatste overgebleven gebouw van de ammoniafabriek, de rest van de fabriek is na het stopzetten van de ammoniakproductie in 1933 gesloopt

Het ketelhuis is met een begane grondvloer oppervlak van 150 m², een van de kleinere gebouwen op het terrein van de Westergasfabriek. De thermische schil van het Ketelhuis Ammoniak is niet optimaal. De vloer en gevels zijn niet geïsoleerd en het dak is niet of nauwelijks geïsoleerd. Hierdoor gaat er veel warmte verloren. Op het gebied van isoleren zijn er veel ingrepen mogelijk, daarnaast is er ook winst te boeken op het gebied van verlichting en installaties. In dit hoofdstuk zijn de ingrijpmogelijkheden behandeld.

Potentiële duurzaamheidsmaatregelen

  • Dakisolatie aan de buitenkant
  • Gevelisolatie aan de binnenkant middels (reversibele) voorzetwanden, waarachter isolatie wordt aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld minerale wol zijn, maar om de voorzetwanden zo dun mogelijk uit te voeren kan ook gekozen worden voor reflecterende folie als isolatiemateriaal. Een alternatief is de keuze voor een dampopem systeem, bijvoorbeeld isolatie van houtvezel met een minerale stuc. Een voordeel is dat deze oplossing vochtregulerend werkt en daarmee ook zorgt voor een gezonder binnenklimaat. Omdat de ruwe wand op sommige plekken zeker ook zijn charme heeft kan plaatselijk gekozen worden voor een glazen voorzetwand – de isolatiewaarde is dan op deze plekken echter minder en het transparante effect kan in de praktijk minder zijn dan verwacht. (Indien deze optie wordt overwogen is het zinvol om eerst een kleine proef te laten bemonsteren). Gevelisolatie aan de binnenzijde moet in nauw overleg worden uitgevoerd met monumentenzorg. Zo moet de reversibelheid worden aangetoond en de zichtbaarheid van de achterliggende muren moet worden overlegd met de monumentenzorger.
  • Vloerisolatie boven op de bestaande vloer, in combinatie met vloerverwarming.
  • Beglazing in de komende periode alleen vervangen indien ruiten stuk gaan – dan wel kiezen voor hogere isolatiewaarden (= lagere U-waarde) dan in de huidige situatie toegepast. Optie: isolerende gordijnen die ’s avonds gesloten worden.
  • Tochtportaal bij de entree (eventueel aangevuld door deurdrangers).
  • Langzaam draaiende ventilatoren (handmatig schakelbaar) om in de zomer luchtcirculatie te bevorderen.
  • Energiezuinig verlichtingssysteem: LED-verlichting, daglichtsensoren, bewegingssensoren in ruimten die niet continue in gebruik zijn, veegschakeling (met de mogelijkheid om deze te koppelen aan de alarminstallatie)
  • PV-panelen en/of een zonneboiler op de daken van de ernaast gelegen gebouwen.
  • Op de langere kan er voor een lokale duurzame warmteopwekking middels warmtepomp, wkk-installatie of een houten pellet kachel gekozen worden.

 

Project-32-Ketelhuis-ammoniak-Westergasfabriek-in-Amsterdam

DuMo-score:

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 223,6. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,3. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 172.

Potentiële DuMo-score:
Indien al de geadviseerde maatregelen worden uitgevoerd, is de potentiële DuMo-score: 315,9. De potentiële Mo-coëfficiënt, van dit project is: 1,3. De potentiële Mo-coëfficiënt, van dit project is: 1,8. De potentiële DU-score, van dit project is: 243.

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 223,6. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,3. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 172.

Project-32-Ketelhuis-ammoniak-Westergasfabriek-in-Amsterdam

In Archive