Kasteel-Oldenaller

Kasteel Oldenaller is een goed voorbeeld voor een landgoed met pachtboerderijen, maar is daarnaast ook een voorbeeld voor een nieuwe architectuurstroming: Architect Jacob van Campen heeft, geïnspireerd door een reis naar Italië, met dit ontwerp het eerste classicistische kasteel in Nederland gerealiseerd. Cultuurhistorisch gezien is het kasteel mede daarom uniek. Net als bij de andere landgoederen is de omgeving onlosmakelijk verbonden met het gebouw: de hele omgeving is bepaald door de aanwezigheid van het landgoed en is een rijksbeschermd buitengebied.

Het kasteel Oldenaller wordt conform de DuMo-methodiek ingeschaald in categorie B: museaal-functioneel, en er wordt door de monumentenzorger een Mo-coëfficiënt van 2,0 toegekend.

Voor Kasteel Oldenaller zijn de volgende maatregelen uitgevoerd:

  • Toepassen van een biomassa kachel;
  • Toepassen van isolatie om het leidingwerk;
  • Vervangen van de pompen voor energie efficiëntere pompen;
  • Tochtwering toegepast bij de kozijnen van de verwarmde ruimtes (bij kozijnen waarvan tochtwering ontbrak/niet meer voldeed);
  • Indien nodig zijn deuren en ramen opnieuw gesteld, waardoor ze beter aansluiten;
  • Isoleren van de zoldervloer met 250mm cellulose vlokken tussen de balklagen.

DuMo-score voor de ingrepen

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 196. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 2. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 98.

DuMo-score na de ingrepen
De DuMo-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 422. De Mo-coëfficiënt van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 2. De  DU-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 211.

Met deze uitgevoerde maatregelen wordt een DuMo-score van 422  behaald, en een DuMo-label behaald van: A. Het pand scoort een tweede plaats m.b.t. de DuMo-score op de DuMo-prestatiekaart.

Oldenaller-Kasteel

In Archive