Ichtuskerk in Deventer

De Ichtuskerk is gelegen in Colmschate. De kerk is in 1938 gebouwd als Protestantse kerk en is dat altijd gebleven. De kerk werd gebouwd ter vervanging van de oude kerk, die in 1844 werd gebouwd. De er naast gelegen pastorie dateert uit 1910. In de jaren ’90 zijn de kerk en de pastorie met elkaar verenigd. De kerk biedt ruimte voor 200 bezoekers. Daarnaast zijn er aparte ruimtes voor vergaderingen en een kinderdagverblijf.

Bijzonder aan de Ichtuskerk is dat de gebruikers al relatief veel doen op het gebied van duurzaamheid. Zo is de kerk fairtrade gecertificeerd en zijn de gebruikers continue op zoek naar mogelijkheden om de kerk sociaal en milieutechnisch verder te verduurzamen. Ook zijn er al veel maatregelen genomen, waaronder zonnepanelen. Bijzondere aan de Ichtuskerk is ook dat de ruimten relatief goed verhuurd worden in vergelijking met andere bezochte kerken.

Potentiële duurzaamheidsmaatregelen

  • Vervangen van het verwarmingssysteem, indien deze aan vervanging toe zijn. Vanuit duurzaamheid gaat de voorkeur uit naar lokale duurzame warmteopwekking (bio-wkk of warmtepomp en wko). Ook kan er overwogen worden om een lucht/water warmtepomp te kiezen, waarmee er ook energiezuinig gekoeld kan worden. Voor de financiering kan er gebruik worden gemaakt van een EnergyServiceCompany (ESCO).
  • Gloeilampen, halogeen, TL en spaarlampen vervangen voor energiezuinige LED-verlichting. Dit kan ook door middel van het leasen van licht, zie hiervoor: www.lighting.philips.nl/nl_nl/projects/rau.wpd
  • Isoleren van de vloer, indien de vloerverwarming opnieuw moet worden aangebracht.
  • Isoleren van de dakconstructie d.m.v. warmdakconstructie.
  • Tochtborstels en kierdichting nalopen van alle ramen en deuren.
  • Achterzetbeglazing toepassen, een alternatief is het toepassen van isolerende gordijnen.

Project-40-Ichtuskerk-in-Deventer

DuMo-score:

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 157,5. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,5. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 105.

Potentiële DuMo-score:
Indien al de geadviseerde maatregelen worden uitgevoerd, is de potentiële DuMo-score: 339. De potentiële Mo-coëfficiënt, van dit project is: 1,5. De potentiële Mo-coëfficiënt, van dit project is: 1,8. De potentiële DU-score, van dit project is: 226.

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 157,5. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,5. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 105.

Project-40-Ichtuskerk-in-Deventer

In Archive