Groothandelsgebouw in Rotterdam

Het groothandelsgebouw is ontworpen door de archtiecten H.A. Maaskant en W. van Tijen. Het bedrijfsverzamelgebouw werd gebouwd tussen 1949 en 1952 en was toentertijd het grootste bouwwerk van Nederland. Het gebouw bestaat uit een gesloten bouwblok met een rechthoekige plattegrond, met in het midden drie binnenhoven. Het gebouw heeft vijf bouwdelen en heeft zeer diverse functies van kantoor, café, winkel, informatiecentrum tot opslagruimte. De plattegrond is zeer functioneel en de gevels zijn neutraal van opzet. Het gebouw is, net als vele anderen gebouwen tijdens de wederopbouw, opgebouwd uit een gestorte betonnen constructie met prefab gevelelementen. In het verleden hebben de huurders veel gebruikersvrijheid gekregen wat heeft geresulteerd in een wildgroei zonwering en leidingen voor ventilatiekasten etc. Tijdens de grootschalige renovatie is dit zoveel mogelijk teruggedraaid, om zo meer eenheid en het oude karakter van het gebouw terug te draaien. Daarna zijn de maatregelen vaak ook vervangen voor duurzamer alternatieven.

Toegepaste duurzaamheidsmaatregelen

  • De duurzaamheidsmaatregelen die zijn toegepast:
  • Dakisolatie en een deel van het dak is bedekt met sedum (om ook koelte te geven in de zomer)
  • Lage temperatuur verwarming
  • Glas vervangen voor isolerende beglazing (met coating tegen de zontoetreding)
  • Top koeling
  • Energie zuinige verlichtingsconcept
  • Verbeterde daglichttoetreding
  • Nachtkoeling

Project-17-Groothandel-Rotterdam-(foto-Michiel-Verbeek)

DuMo-score:

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 120. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,5. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 80.

De DuMo-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 184. De Mo-coëfficiënt van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 1,6. De DU-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 115.

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 120. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,5. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 80.

Project-17-Groothandelsgebouw-in-Rotterdam

In Archive