De gort- en rijstpellerij Mercurius in Wormer is een fabrieksgebouw uit 1921 en is een rijksmonument. Bijzonder aan het gebouw is de combinatie van Bauhaus en functionalisme. Ook was het gebouw zijn tijd ver vooruit, zo is het één van de eerste gebouwen waarbij een paddenstoelkoppen vloerconstructie is toegepast. Ook zijn de opgebouwd uit T-profielen, de tijd de stoeltjes profielen gebruikelijk waren. Het gebouw is herbestemd tot provinciaal archeologisch depot,. Ondanks dat de nieuwe functie sterk verschilt met de oorspronkelijke functie, konden veel oorspronkelijke karakteristiek gebouweigenschappen worden hergebruikt in de nieuwe functie. Zo wordt bijvoorbeeld de oude transportband hergebruikt om de archeologische fondsen uit het depot te transporteren.
Toegepaste duurzaamheidsmaatregelen
De duurzaamheidsmaatregelen die zijn toegepast:
- Warmteterugwinning op de ventilatielucht
- Adiabatische koeling
- Gevelisolatie d.m.v. een voorzetwand met isolatiemateriaal
- Vervangen van ramen met isolerende beglazing, waarbij de profilering en de maatvoering zoveel mogelijk identiek is gehouden.
- Aangepaste comforteisen
- Hergebruik van materialen
DuMo-score:
Van dit project is er van voor de ingrepen geen DuMo-score berekend.
De DuMo-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 195. De Mo-coëfficiënt van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 1,5. De DU-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 130.
Van dit project is er van voor de ingrepen geen DuMo-score berekend.