Gashouder Westergasfabriek in Amsterdam

De Grote Gashouder werd in 1903 gebouwd om het op het terrein van de Westergasfabriek geproduceerde stadsgas op te slaan. Het betreft een gashouder met een ‘telescoop-constructie’. De constructie van de Grote Gashouder bestaat uit een dikke bakstenen ringmuur van +/- 350 mm dik (opgemeten uit de tekening), waar op 5,50 meter hoogte een ringkuip was geplaatst. Deze ringkuip bestaat uit twee massieve concentrische stalen ringen, de ruimte daartussen was gevuld met water en werkte als een ‘waterslot’. Boven de ringkuip bevonden zich oorspronkelijk drie ringen, waardoor de Gashouder ongeveer 80 meter hoog was De bovenste ring, de klok, was voorzien van een dak. Afhankelijk van de hoeveelheid gas, en de daaraan verbonden druk, schoven de drie ringen verticaal in en uit elkaar boven de ringkuip. De Gashouder van de Westergasfabriek was een van de grootste gashouders van Europa. Op de Westergasfabriek bevonden zich nog drie kleinere gashouders, die echter niet bewaard zijn gebleven.

De constructie van het waterbassin boven de ringmuur is bijzonder en heeft te maken met de slappe bodem op het terrein. Door deze constructie ontstond op de begane grond een magazijnruimte. Het dak van deze ruimte werd gesteund door 40 radiaal geplaatste dakbalken, waarmee dankzij een uitgekiende techniek een ruimte met een diameter van bijna 60 meter zonder steunkolommen ontstond. In deze hal vinden nu de talrijke grote, en vaak spectaculaire, evenementen plaats.

De Grote Gashouder is een beschermd Rijksmonument en een icoongebouw voor het terrein van de Westergasfabriek. In 2004 werd de gashouder gerenoveerd. Net als andere gebouwen van de Westergasfabriek wordt de Gashouder verhuurd voor diverse evenementen.

In de huidige situatie wordt de Grote Gashouder gebruikt voor (grote) evenementen, waaronder concerten, congressen, beurzen, dansevenementen, bijzondere evenementen zoals The Voice of Holland.

Meer informatie over de Westergasfabriek volg de link www.westergasfabriek.nl

Potentiële duurzaamheidsmaatregelen

  • Dakisolatie (het dak is waarschijnlijk nu niet geïsoleerd)
  • Witte dakbedekking om de koelvraag te verminderen
  • ‘Energiedak’ of PV-panelen
  • LED-verlichting (ontwikkelingen blijven volgen, en om de 2 jaar een proef uitvoeren. Heldere eisen formuleren waaraan de verlichting moet voldoen).
  • Verlichting geschakeld op bewegingssensoren
  • Veegschakeling (indien gewenst te combineren met alarminstallatie)

Verwarming Grote Zaal, drie Scenario’s (op lange termijn):

  • Scenario 1: warmtepomp en stralingswarmte (ltv), piek met luchtverwarming op ltv.
  • Scenario 2: wkk en stralingswarmte (ltv)
  • Scenario 3: luchtverwarming (eventueel verwarmd met een ltv), dit systeem kan in combinatie worden uitgevoerd met het BAOPT systeem.pt

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 178,2. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,8. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 99.

Project-30-Gashouder-Westergasfabriek-in-Amsterdam

DuMo-score: 

Potentiële DuMo-score:
Indien al de geadviseerde maatregelen worden uitgevoerd, is de potentiële DuMo-score: 397,8. De potentiële Mo-coëfficiënt, van dit project is: 1,8. De potentiële Mo-coëfficiënt, van dit project is: 1,8. De potentiële DU-score, van dit project is: 221.

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 178,2. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,8. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 99.

Project-30-Gashouder-Westergasfabriek-in-Amsterdam

In Archive