Zuiveringshalwest Westergasfabriek in Amsterdam

De Zuiveringshal West maakt onderdeel uit van het Zuiveringsgebouw. Het Zuiveringsgebouw is een beschermd Rijksmonument en is een zeer herkenbaar en één van de grootste gebouwen op het terrein van de Westergasfabriek. Net als de meeste anderen gebouwen van de Westergasfabriek wordt de Zuiveringshal West verhuurd voor diverse evenementen.

De Zuiveringshal West dateert uit 1885 en werd gebruikt voor de zuivering van gas, om het geschikt te maken voor het gasnet. De zuivering gebeurde met verschillende processen om de zwavelwaterstof en cyaanverbindingen zo veel mogelijk uit het gas te filteren. De Zuiveringshal heeft een zogenaamd ‘plofdak’, wat betekent dat de dakconstructie bij een explosie de muren bijeen houd waardoor de schade bij een explosie beperkt blijft.

Het Zuiveringsgebouw bestaat uit twee zuiveringsruimten (Oost en West), die aan elkaar zijn gespiegeld te weerszijden van een tussenlid. De zuiveringshal west is gesitueerd aan de westzijde van het zuiveringsgebouw en bestaat uit een driebeukig gebouw, waarbij de middelste beuk de grote hal is. De twee zijbeuken worden deels gebruikt om de zuiveringshal te betreden en deels worden ze los van de hal verhuurd aan vaste huurders. Aan de kopse kant zit een lager tweebeukige aanbouw die oorspronkelijk gebruikt werd als kalkblusserij en tegenwoordig gebruikt wordt als café/restaurant. Tussen Halwest en Haloost zit een tussenlid dat vroeger werd gebruikt voor de opslag van chemicaliën en nu dienst doet voor de verhuur aan diverse kleine ondernemingen. Het Zuiveringsgebouw is een beschermd Rijksmonument

De Zuiveringshal West wordt onder anderen gebruikt voor plenaire bijeenkomsten, diners en bedrijfspresentaties, catwalk shows van de Fashion Week en het Medialab van Cinekid.  Er is basis- en werkverlichting aanwezig, voor de evenementen brengen de huurders hun eigen apparatuur mee voor geluid, effect-verlichting, decor en stand apparatuur etc.

Meer informatie over de Westergasfabriek volg de link www.westergasfabriek.nl

Potentiële duurzaamheidsmaatregelen

  • Vloerisolatie boven op de bestaande vloer, in combinatie met vloerverwarming. Om een te hoge opbouw te voorkomen is het zinvol om te kiezen voor hoogwaardige isolatiematerialen (RESOL-schuim of PIR).
  • Ook kan de toepassing van klimaatmatten i.p.v. gangbare vloerverwarming worden overwogen om de hoogte van de opbouw verder te beperken.
  • Beglazing en achterzetramen in de komende periode alleen vervangen indien ruiten stuk gaan – dan wel kiezen voor hogere isolatiewaarden (= lagere U-waarde) dan in de huidige situatie is toegepast.
  • Extra isolatiemateriaal aanbrengen aan de bovenzijde van het dak.
  • NIVOLAIR systeem weer in werking brengen.
  • Basistemperatuur van 13 graden heroverwegen, misschien kan de temperatuur een paar graden lager.
  • Mogelijk in de toekomst een vernieuwd duurzaam verwarmingssysteem.
  • BaOpt systeem toepassen.
  • LED-verlichting
  • Verlichting geschakeld aan bewegingssensoren.
  • Veegschakeling (indien gewenst te combineren met alarminstallatie).
  • Mogelijkheid voor het installeren van 50 m1 pv panelen

Project-31-Zuiveringshalwest-Westergasfabriek-in-Amsterdam

DuMo-score:

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 156. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,3. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 120.

Potentiële DuMo-score:
Indien al de geadviseerde maatregelen worden uitgevoerd, is de potentiële DuMo-score: 306,8. De potentiële Mo-coëfficiënt, van dit project is: 1,3. De potentiële Mo-coëfficiënt, van dit project is: 1,8. De potentiële DU-score, van dit project is: 236.

De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 156. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 1,3. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 120.

Project-31-Zuiveringshalwest-Westergasfabriek-in-Amsterdam

In Archive