Het voormalige rooms-katholike retratehuis uit 1932 is ontworpen door Frits Peutz. Het gebouw is gelegen op de Heerlense Molenberg en bood onderdak voor rooms-katholiek vrouwen om voor korte tijd tot inkeer te komen. Doordat het gebouw in een mijnstreek was gelegen is er toen der tijd voor een ongebruikelijke constructief ontwerp gekozen, wordt gekenmerkt door een licht nastelbaar staalskelet met lichtgewicht betonvloeren en drijfstenen binnenwanden. De gevelbekleding is een vanuit Amerika afkomstig systeem, van pleisterwerk op draadgaas asfalt papier. Het gebouw is een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in Nederland. Door de gaafheid van het gebouw en de architectonische en situatieve betekenis en doordat het een gebouw een belangrijk onderdeel is van het oeuvre van Fritzs Peutz is het gebouw een rijksmonument.
Toegepaste duurzaamheidsmaatregelen
De duurzaamheidsmaatregelen die zijn toegepast:
- Sedumdak toegepast voor het verbeteren van het binnenklimaat
- Toepassing van dubbelglas met geringe dikte (10mm) en alleen toegepast bij de verblijfsruimte.
- Middentemperatuur verwarming
- Energiezuinige verlichting
- Daglichtafhankelijke schakeling
- Opvang van regenwater
- Aantal ruimtes worden buiten de geklimatiseerde zones gehouden. De ruimtes worden ontworpen als aangrenzende onverwarmde ruimtes (AOR)
DuMo-score:
De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 120. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 2. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 60.
De DuMo-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 180. De Mo-coëfficiënt van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 2. De DU-score van dit project na de uitgevoerde ingrepen en maatregelen is: 90.
De DuMo-score van dit project, van voor de ingrepen is: 120. De Mo-coëfficiënt van dit project, van voor de ingrepen is: 2. De Du-score van dit project, van voor de ingrepen is: 60.